piątek, 7 października 2011

Cukinia faszerowana z kukurydzą

Przepis na pyszną cukinię faszerowaną z kukurydzą

Składniki:
2 średnie cukinie, przekrojone na pół (wzdłuż)
3 łyżki masła lub margaryny
1/3 szklanki siekanej cebuli
1/3 szklanki krojonej zielonej papryki
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka estragonu
1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Wydrąż miąższ z cukinii przy pomocy łyżeczki. Powstałe w ten sposób miejsce na farsz posyp szczyptą soli. Rozdrobnij pozostały miąższ.
2. W małym rondlu rozpuść masło. Dodaj miąższ, zieloną paprykę i cebulę. Gotuj przez ok. 4 minuty.
3. Dodaj kukurydzę, estragon i przyprawy. Gotuj przez 3 minuty.
4. W ten sposób przygotowany farsz nałóż do wydrążonych cukinii.
5. Ułóż cukinie na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni przez ok. 8 minut, do momentu gdy cukinia stanie się miękka.

Smacznego!

środa, 5 października 2011

Zapiekanka z cukinią i pomidorami

Przepis na zapiekaną cukinię z serem i pomidorami

Składniki:
olej roślinny w spray'u
1/2 szklanki krojonej cebuli
1 ząbek czosnku (siekanego)
1 duża cukinia, krojona w cienkie plastry
100g tartego sera
3 małe pomidory, w plastrach
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki bazylii
1 łyżka startego parmezanu

Liczba porcji: 8

Sposób przygotowania:
1. Spryskaj patelnię olejem i podsmaż na niej cebulę wraz z czosnkiem. Smaż do czasu, gdy cebula stanie się miękka. Odstaw wszystko do wystudzenia.
2. Spryskaj olejem dno naczynia do pieczenia. Wyłóż na nim plastry cukinii, posyp tartym serem i nałóż połowę czosnku i cebuli z patelni. Nałóż drugą warstwę zapiekanki w tej samej kolejności co poprzednia.
3. Nałóż plastry pomidora w rogach naczynia.
4. Wymieszaj jajka z mlekiem i ziołami i zalej wszystkie warstwy. Na końcu posyp wszystko parmezanem.
5. Wstaw odkryte naczynie do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 35-40 minut.

Smacznego!

wtorek, 4 października 2011

Serowe chipsy z cukinii

Przepis na serowe kąski z cukinii - w sam raz dla tych, których naszła ochota na przekąskę.

Składniki:
1/3 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki tartego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta czosnku w proszku
4 małe cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
50g masła

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj ze sobą płatki, ser i przyprawy (oprócz soli polecamy też szczyptę pieprzu ziołowego). Będzie to nasza panierka.
2. Rozpuść masło w małym rondlu. Po wystygnięciu zamocz w nim plasterki cukinii i zacznij panierowanie.
3. Połóż chipsy na papierze do pieczenia i włóż je na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Smacznego!

niedziela, 2 października 2011

Podsmażana cukinia z octem i miętą

Prosty przepis na podsmażaną cukinię z octem i miętą

Składniki:
2 łyżki oliwy
500g cukinii, pokrojonej w cienkie paski
3 łyżki świeżo siekanych listków mięty
1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
1. Posyp paski cukinii solą i pieprzem dla aromatu. Odstaw ją na ok. 2 minuty by nabrała smaku.
2. Podsmaż cukinię na patelni.
3. Nałóż cukinię na talerze, skrop ją odrobiną octu i posyp miętą dla smaku.

Smacznego!

Sałatka z cukinią

Przepis na prostą i pożywną sałatkę z cukinią

Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 mała cukinia
100g tartej marchwi
2 łyżeczki tartej cebuli
1 łyżka siekanej pietruszki
50g jogurtu naturalnego
50g majonezu
sól i pieprz dla smaku

Sposób przygotowania:
1. Podziel liście sałaty na mniejsze kawałki.
2. Przetnij cukinię wzdłuż, a potem krój na cienkie plastry.
3. Przełóż wszystko do naczynia, dodaj marchew, cebulę i pietruszkę.
4. Dodaj jogurt naturalny i majonez, a następnie dopraw dla smaku.

Smacznego!
3.