Przepis na pyszną cukinię w chlebie pita
Składniki:
1 średnia cukinia
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, siekany
1/4 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 chleb pita
Liczba porcji: 1
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami
2. Podgrzej olej w rondlu i wrzuć do środka cukinię, czosnek i zioła. Mieszaj co chwilę i trzymaj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, do czasu gdy cukinia stanie się miękka.
3. Zdejmij rondel z ognia. Dodaj jogurt.
4. Tak przygotowany "farsz" przełóż do ciepłego chleba pita.
Smacznego!
środa, 30 listopada 2011
sobota, 26 listopada 2011
Czipsy serowe z piekarnika
Cukinia jako zdrowe czipsy z serem
Składniki:
2 cukinie pokrojone w plastry
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki tartego sera parmezan
1/4 łyżeczki czosnku sproszkowanego
1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce tarty parmezan i bułkę tartą
2. Pokrojoną cukinię zalej mlekiem
3. Opanieruj cukinię we wcześniej przygotowanej mieszance
4. Ułóż tak przygotowane czipsy na papierze do pieczenia spryskanym odrobiną oleju.
5. Wstaw wszystko do piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 30 minut. Po 15 minutach obróć czipsy, by przypiekły się po równo.
Smacznego!
Składniki:
2 cukinie pokrojone w plastry
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki tartego sera parmezan
1/4 łyżeczki czosnku sproszkowanego
1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce tarty parmezan i bułkę tartą
2. Pokrojoną cukinię zalej mlekiem
3. Opanieruj cukinię we wcześniej przygotowanej mieszance
4. Ułóż tak przygotowane czipsy na papierze do pieczenia spryskanym odrobiną oleju.
5. Wstaw wszystko do piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 30 minut. Po 15 minutach obróć czipsy, by przypiekły się po równo.
Smacznego!
środa, 23 listopada 2011
Chleb z cukinii III
Trzecia wersja przepisu na chleb z cukinii
Składniki:
2,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka oleju
3 łyżeczki wanilii
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
2 szklanki miąższu z dyni
1 szklanka siekanych orzechów
Liczba porcji: 2 formy 30x10 cm
Sposób przygotowania:
Wymieszaj jajka, cukier, olej i wanilię. W drugim naczyniu połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Wymieszaj ze sobą zawartość obu naczyń, dodaj dynię i orzechy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 1 godzinę.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka oleju
3 łyżeczki wanilii
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
2 szklanki miąższu z dyni
1 szklanka siekanych orzechów
Liczba porcji: 2 formy 30x10 cm
Sposób przygotowania:
Wymieszaj jajka, cukier, olej i wanilię. W drugim naczyniu połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Wymieszaj ze sobą zawartość obu naczyń, dodaj dynię i orzechy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 1 godzinę.
sobota, 19 listopada 2011
Pomarańczowe ciasto z cukinią
Przepis na pyszne pomarańczowe ciasto z cukinią.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 i 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka tartej cukinii
1/2 siekanych orzechów
Liczba porcji: 12
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
2. W oddzielnym naczyniu ubij jajka, cukier i olej. Dosyp otręby, skórkę pomarańczy i wanilię. Dobrze wymieszaj.
3. Dodaj mieszaninę z pierwszego naczynia, dodaj cukinię i orzechy. Wymieszaj do czasu uzyskania jednolitej masy.
4. Przełóż masę do naczynia do pieczenia i włóż na 35 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 i 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka tartej cukinii
1/2 siekanych orzechów
Liczba porcji: 12
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
2. W oddzielnym naczyniu ubij jajka, cukier i olej. Dosyp otręby, skórkę pomarańczy i wanilię. Dobrze wymieszaj.
3. Dodaj mieszaninę z pierwszego naczynia, dodaj cukinię i orzechy. Wymieszaj do czasu uzyskania jednolitej masy.
4. Przełóż masę do naczynia do pieczenia i włóż na 35 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Smacznego!
piątek, 28 października 2011
Niskokaloryczne danie z cukinią, fasolą i pomidorami
Przepis na zdrowy i niskokaloryczny posiłek
Składniki:
1 puszka białej fasoli
3 duże pomidory
2 szklanki cienko krojonej cukinii
sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 8
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój pomidory. Przełóż do miski i ugnieć widelcem.
2. Ugniecione pomidory przełóż do garnka i dorzuć cukinię i fasolę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut do momentu, gdy cukinia stanie się miękka.
Smacznego!
Składniki:
1 puszka białej fasoli
3 duże pomidory
2 szklanki cienko krojonej cukinii
sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 8
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój pomidory. Przełóż do miski i ugnieć widelcem.
2. Ugniecione pomidory przełóż do garnka i dorzuć cukinię i fasolę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut do momentu, gdy cukinia stanie się miękka.
Smacznego!