Składniki:
200 g makaronu spagetti
1 średnia cukinia, cienko krojona
2 młode cebule, cienko krojone
2 łyżki posiekanej pietruszki
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki oregano
szczypta pieprzu cayenne
Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron spagetti wg informacji na opakowaniu
2. W międzyczasie w innym naczyniu połącz ze sobą cukinię, cebulkę, olej i przyprawy
3. Odcedź ugotowany makaron, dodaj do cukinii i wymieszaj. Danie jest gotowe do podania.
Smacznego!
sobota, 10 grudnia 2011
niedziela, 4 grudnia 2011
Sałatka z cukinią i makiem
Prosty przepis na sałatkę z cukinią i makiem.
Składniki:
2 1/2 łyżki octu winnego
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka maku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki musztardy stołowej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 cebula
8 dużych cukinii
Sposób przygotowania:
1. Pokrój cukinię w kostkę i wrzuć do naczynia
2. Dodaj ocet, sok pomarańczowy, musztardę, sól, cukier i mak
3. Pokrój cebulę w kostkę i dorzuć do naczynia
4. Wymieszaj dobrze, stopniowo dolewając oliwę
Smacznego!
Składniki:
2 1/2 łyżki octu winnego
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka maku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki musztardy stołowej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 cebula
8 dużych cukinii
Sposób przygotowania:
1. Pokrój cukinię w kostkę i wrzuć do naczynia
2. Dodaj ocet, sok pomarańczowy, musztardę, sól, cukier i mak
3. Pokrój cebulę w kostkę i dorzuć do naczynia
4. Wymieszaj dobrze, stopniowo dolewając oliwę
Smacznego!
Etykiety:
cebula,
cukinia,
mak,
musztarda,
ocet,
oliwa z oliwek,
sok pomarańczowy
środa, 30 listopada 2011
Cukinia w chlebie pita
Przepis na pyszną cukinię w chlebie pita
Składniki:
1 średnia cukinia
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, siekany
1/4 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 chleb pita
Liczba porcji: 1
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami
2. Podgrzej olej w rondlu i wrzuć do środka cukinię, czosnek i zioła. Mieszaj co chwilę i trzymaj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, do czasu gdy cukinia stanie się miękka.
3. Zdejmij rondel z ognia. Dodaj jogurt.
4. Tak przygotowany "farsz" przełóż do ciepłego chleba pita.
Smacznego!
Składniki:
1 średnia cukinia
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, siekany
1/4 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 chleb pita
Liczba porcji: 1
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami
2. Podgrzej olej w rondlu i wrzuć do środka cukinię, czosnek i zioła. Mieszaj co chwilę i trzymaj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, do czasu gdy cukinia stanie się miękka.
3. Zdejmij rondel z ognia. Dodaj jogurt.
4. Tak przygotowany "farsz" przełóż do ciepłego chleba pita.
Smacznego!
sobota, 26 listopada 2011
Czipsy serowe z piekarnika
Cukinia jako zdrowe czipsy z serem
Składniki:
2 cukinie pokrojone w plastry
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki tartego sera parmezan
1/4 łyżeczki czosnku sproszkowanego
1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce tarty parmezan i bułkę tartą
2. Pokrojoną cukinię zalej mlekiem
3. Opanieruj cukinię we wcześniej przygotowanej mieszance
4. Ułóż tak przygotowane czipsy na papierze do pieczenia spryskanym odrobiną oleju.
5. Wstaw wszystko do piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 30 minut. Po 15 minutach obróć czipsy, by przypiekły się po równo.
Smacznego!
Składniki:
2 cukinie pokrojone w plastry
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki tartego sera parmezan
1/4 łyżeczki czosnku sproszkowanego
1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce tarty parmezan i bułkę tartą
2. Pokrojoną cukinię zalej mlekiem
3. Opanieruj cukinię we wcześniej przygotowanej mieszance
4. Ułóż tak przygotowane czipsy na papierze do pieczenia spryskanym odrobiną oleju.
5. Wstaw wszystko do piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 30 minut. Po 15 minutach obróć czipsy, by przypiekły się po równo.
Smacznego!
środa, 23 listopada 2011
Chleb z cukinii III
Trzecia wersja przepisu na chleb z cukinii
Składniki:
2,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka oleju
3 łyżeczki wanilii
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
2 szklanki miąższu z dyni
1 szklanka siekanych orzechów
Liczba porcji: 2 formy 30x10 cm
Sposób przygotowania:
Wymieszaj jajka, cukier, olej i wanilię. W drugim naczyniu połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Wymieszaj ze sobą zawartość obu naczyń, dodaj dynię i orzechy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 1 godzinę.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka oleju
3 łyżeczki wanilii
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
2 szklanki miąższu z dyni
1 szklanka siekanych orzechów
Liczba porcji: 2 formy 30x10 cm
Sposób przygotowania:
Wymieszaj jajka, cukier, olej i wanilię. W drugim naczyniu połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Wymieszaj ze sobą zawartość obu naczyń, dodaj dynię i orzechy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 1 godzinę.