czwartek, 22 września 2011

Chleb z ananasem

Składniki:
3 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 łyżki wanilii
2 szklanki obranej, startej i odsączonej cukinii
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
250 gramów siekanego ananasa
1 szklanka siekanych orzechów włoskich

Liczba porcji: ok. 2 formy 30x10 cm

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wysmaruj olejem formy i posyp je mąką. Roztrzep jajka. Dodaj cukier, olej, wanilię i dobrze wymieszaj. Dodaj cukinię. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i sodę. Wymieszaj wszystko z powstałą wcześniej masą jajeczną. Nałóż wszystko do form i piecz ok. 1 godziny do momentu, gdy do wbitej w chleb wykałaczki po wyjęciu nie będą przylegały fragmenty ciasta. Po upieczeniu odstaw chleb do schłodzenia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Polecane przepisy