wtorek, 10 stycznia 2012

Cukinia faszerowana

Pyszny obiad dla całej rodziny. Jest tu wszystko, co tygryski lubią najbardziej - warzywa, mięsko i ser :)

Składniki:
cukinia - 4 sztuki (średnie)
200 g kiełbasy
1 jajko
1 cebula (średnia)
3 łyżeczki pietruszki
2 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki majeranku
1/4 szklanki grzanek
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
ser żółty
olej roślinny

Sposób przygotowania:
1. Pokrój cukinie na pół i umieść je w brytfannie. Przykryj cukinię małą pokrywką, dzięki czemu dobrze się ugotują.
2. Zalej cukinię gotującą się wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 8 minut. Odsącz i wystudź ją w zimnej wodzie.
3. Wydrąż miąższ cukinii przy pomocy łyżeczki. Posiekaj go i odsącz niepotrzebny sok na sitku. Odstaw wydrążoną cukinię na papierowy ręcznik.
4. Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzany olej i duś przez ok. 5 minut. Dodaj posiekaną cebulę, bazylię i majeranek. Gotuj do czasu, gdy cebula stanie się miękka.
5. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj grzanki, miąższ, sól i pieprz oraz 2 łyżki tartego sera. Dodaj jajko i wymieszaj. Farsz jest gotowy.
6. Wypełnij cukinię farszem, posyp na wierzchu tartym serem.
7. Ułóż faszerowaną cukinię na folii aluminiowej i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 45 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Polecane przepisy