piątek, 6 stycznia 2012

Placki z cukinii

Świetna i do tego zdrowa alternatywa dla tłustych placków ziemniaczanych. Lubię dodawać do nich mleko, ale nie jest to konieczne w tym przepisie.

Składniki:
cukinia - 2 sztuki (średnie)
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka (opcjonalnie)
olej roślinny

Sposób przygotowania:
1. Obierz cukinie i zetrzyj na tarce.
2. Wrzuć startą cukinię do naczynia. Dodaj jajka i mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Nałóż masę na rozgrzany olej, formując placki. Smaż do czasu, gdy placki będą przyrumienione. Możesz dodatkowo posypać je na wierzchu tartym żółtym serem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Polecane przepisy