piątek, 30 września 2011

Zapiekanka z cukinią i wołowiną

Przepis na pyszną zapiekankę z cukinią i wołowym mięsem

Składniki:
800g cienko krojonej cukinii
1 średnia cebula, cienko krojona
2 łyżki masła lub margaryny
100g tartego sera parmezan
700g chudego mielonego mięsa wołowego
1 łyżka mąki
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2/3 szklanki keczupu

Liczba porcji: 6

Sposób przygotowania:
1. Podsmaż cukinię i cebulę na maśle, dopóki cebula nie stanie się miękka. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia do pieczenia.
2. Posyp trochę tartego parmezanu po bokach.
3. Podsmaż mięso na patelni. Dodaj mąkę, sól, pieprz oraz keczup.
4. Przełóż mieszaninę do naczynia, pokrywając warstwę cukinii.
5. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 do 20 minut.
6. Zdejmij przykrycie i posyp resztą sera. Piecz (już bez przykrycia) przez 5 minut dopóki ser na wierzchu się nie zarumieni.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Polecane przepisy