piątek, 14 października 2011

Chrupiące paluszki z cukinii

Przepis na pyszną przekąskę

Składniki:
3 średnie cukinie
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki kruszonych migdałów
1/4 szklanki tartego sera parmezan
1/2 łyżki soli
1/4 szklanki masła lub margaryny

Liczba porcji: 6

Sposób przygotowania:
1. Potnij cukinię w paski. Z każdego paska wyjdą ok. 4 paluszki.
2. Wymieszaj otręby wraz z migdałami, serem i solą.
3. Rozpuść masło w rondelku. Po ostudzeniu umocz w nim paluszki z cukinii i obtocz we wcześniej przygotowanej panierce.
4. Ułóż paluszki na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Piecz przez ok. 12 minut.

Smacznego!

czwartek, 13 października 2011

Chrupiące plastry cukinii

Przepis na smaczną przekąskę

Składniki:
3 szklanki cukinii
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki tartego sera parmezan
1/4 łyżeczki pieprzu
2 białka jajek
olej roślinny (polecamy w spray'u)

Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Wymieszaj ze sobą bułkę tartą, parmezan i pieprz.
3. Pokrój cukinię na cienkie plastry.
3. Ubij białka jajek. Maczaj w nich plastry cukinii, następnie obtaczaj we wcześniej przygotowanej panierce.
4. Spryskaj olejem papier do pieczenia, połóż na nim plastry.
5. Piecz przez 10-15 minut, następnie obróć cukinię na drugą stronę. Piecz przez kolejne 10 do 15 minut.

Smacznego!

środa, 12 października 2011

Sałatka z cukinią, kukurydzą i pomidorami

Przepis na smaczną sałatkę z cukinią, kukurydzą i pomidorami

Składniki:
3 szklanki kukurydzy w puszce
8 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
2,5 łyżki octu winnego
4 średnie cukinie, gotowane na parze i pokrojone
sałata lodowa
1/2 szklanki oliwek

Liczba porcji: 8

Sposób przygotowania:
1. Wrzuć kukurydzę do naczynia, dodaj pokrojone pomidorki i siekaną cebulę.
2. Przygotuj sos z oliwy, musztardy i octu, dopraw solą i pieprzem dla smaku.
3. Wymieszaj sos wraz z warzywami i odstaw na noc do nabrania smaku.
4. Przed podaniem dodaj do sałatki cukinię. Nałóż porcje na talerze i przyozdób sałatą i oliwkami.

Smacznego!

Cukinia po kreolsku

Prosty i szybki przepis na cukinię przyrządzaną po kreolsku

Składniki:
1 kg cukinii
1 mała zielona papryka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
4 pomidory bez skóry
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki pietruszki siekanej

Sposób przygotowania:
1. Pokrój cukinię w plastry o grubości ok. pół centymetra, pokrój paprykę, cebulę, czosnek i pomidory na drobne kawałki.
2. Rozpuść masło lub margarynę w garnku i wrzuć wszystkie składniki do środka. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny do momentu gdy cukinia stanie się miękka. Przedłuż proces w razie potrzeby.

Smacznego!

poniedziałek, 10 października 2011

Chleb z cukinii II

Składniki:
3 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki obranej ze skóry i posiekanej cukinii
3 łyżeczki wanilii
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 szklanka siekanych orzechów

Liczba porcji: 2 formy 30x10 cm

Sposób przygotowania:
Ubij jajka, dodaj cukier, olej, cukinię i wanilię, a następnie dobrze wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj mieszankę do pierwszego naczynia i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj orzechy i umieść ciasto w formach. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 1 godzinę. Schłódź po upieczeniu. Smacznego!