Przepis na zdrowy i niskokaloryczny posiłek
Składniki:
1 puszka białej fasoli
3 duże pomidory
2 szklanki cienko krojonej cukinii
sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 8
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój pomidory. Przełóż do miski i ugnieć widelcem.
2. Ugniecione pomidory przełóż do garnka i dorzuć cukinię i fasolę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut do momentu, gdy cukinia stanie się miękka.
Smacznego!
piątek, 28 października 2011
sobota, 22 października 2011
Zdrowe paluszki z cukinii
Przepis na zdrowe chrupiące paluszki z cukinii
Składniki:
3 średnie cukinie
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki kruszonych migdałów
1/4 szklanki tartego sera parmezan
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki masła lub margaryny
Liczba porcji: 6
Sposób przygotowania:
1. Obierz cukinię i pokrój ją w poprzek na 4 części. Następnie każdą część pokrój w paski, formując paluszki.
2. Wymieszaj ze sobą otręby, migdały, ser i sól.
3. W małym rondlu rozpuść masło. Maczaj w nim paluszki, a następnie obtaczaj we wcześniej przygotowanej panierce.
4. Ułóż paluszki na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Piecz przez 12 minut.
Smacznego!
Składniki:
3 średnie cukinie
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki kruszonych migdałów
1/4 szklanki tartego sera parmezan
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki masła lub margaryny
Liczba porcji: 6
Sposób przygotowania:
1. Obierz cukinię i pokrój ją w poprzek na 4 części. Następnie każdą część pokrój w paski, formując paluszki.
2. Wymieszaj ze sobą otręby, migdały, ser i sól.
3. W małym rondlu rozpuść masło. Maczaj w nim paluszki, a następnie obtaczaj we wcześniej przygotowanej panierce.
4. Ułóż paluszki na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Piecz przez 12 minut.
Smacznego!
czwartek, 20 października 2011
Dip z grillowanej cukinii i białej fasoli
Przepis na dip z grillowanej cukinii i białe fasoli
Składniki:
1 średnia cukinia, cienko krojona
2 szklanki gotowanej białej fasoli
2 łyżki siekanej świeżej pietruszki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Grilluj plastry cukinii przez 5 minut, do czasu gdy staną się miękkie.
2. Wrzuć cukinię do blendera razem z fasolą, pietruszkę, sok z cytryn, czosnek, olej i przyprawy. Miksuj do uzyskania jednolitej kremowej masy.
3. Przełóż sos do miseczki. Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!
Składniki:
1 średnia cukinia, cienko krojona
2 szklanki gotowanej białej fasoli
2 łyżki siekanej świeżej pietruszki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Grilluj plastry cukinii przez 5 minut, do czasu gdy staną się miękkie.
2. Wrzuć cukinię do blendera razem z fasolą, pietruszkę, sok z cytryn, czosnek, olej i przyprawy. Miksuj do uzyskania jednolitej kremowej masy.
3. Przełóż sos do miseczki. Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!
środa, 19 października 2011
Warzywa z grilla po włosku
Przepis na warzywa grillowane po włosku
Składniki:
2 łyżki tartego sera parmezan
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół włoskich
2 średnie cukinie
2 małe dynie
2 czerwone papryki
Sposób przygotowania:
1. Pokrój warzywa w podłużne plastry.
2. Wymieszaj ze sobą ser, oliwę i zioła. Nałóż je na pokrojone warzywa.
3. Ułóż wszystko na tackach do pieczenia i umieść na grillu. Piecz przez 10 do 15 minut.
Smacznego!
Składniki:
2 łyżki tartego sera parmezan
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół włoskich
2 średnie cukinie
2 małe dynie
2 czerwone papryki
Sposób przygotowania:
1. Pokrój warzywa w podłużne plastry.
2. Wymieszaj ze sobą ser, oliwę i zioła. Nałóż je na pokrojone warzywa.
3. Ułóż wszystko na tackach do pieczenia i umieść na grillu. Piecz przez 10 do 15 minut.
Smacznego!
niedziela, 16 października 2011
Cukinia na głębokim oleju
Przepis na cukinię smażoną na głębokim oleju
Składniki:
4 cukinie
sól
mąka
butelka oleju roślinnego
Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania:
1. Obierz cukinię i pokrój w paski o grubości ok. 2 cm
2. Posyp cukinię solą i odstaw na 30 minut.
3. Odsącz paski cukinii na papierowym ręczniku.
4. Obtocz paski cukinii w mące i wrzucaj na rozgrzany głęboki olej. Możesz użyć do tego patelni, frytkownicy lub głębokiego garnka.
5. Po usmażeniu na złocisty kolor wyjmij cukinię i odsącz olej na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Składniki:
4 cukinie
sól
mąka
butelka oleju roślinnego
Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania:
1. Obierz cukinię i pokrój w paski o grubości ok. 2 cm
2. Posyp cukinię solą i odstaw na 30 minut.
3. Odsącz paski cukinii na papierowym ręczniku.
4. Obtocz paski cukinii w mące i wrzucaj na rozgrzany głęboki olej. Możesz użyć do tego patelni, frytkownicy lub głębokiego garnka.
5. Po usmażeniu na złocisty kolor wyjmij cukinię i odsącz olej na papierowym ręczniku.
Smacznego!