sobota, 19 listopada 2011

Pomarańczowe ciasto z cukinią

Przepis na pyszne pomarańczowe ciasto z cukinią.

Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 i 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka tartej cukinii
1/2 siekanych orzechów

Liczba porcji: 12

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
2. W oddzielnym naczyniu ubij jajka, cukier i olej. Dosyp otręby, skórkę pomarańczy i wanilię. Dobrze wymieszaj.
3. Dodaj mieszaninę z pierwszego naczynia, dodaj cukinię i orzechy. Wymieszaj do czasu uzyskania jednolitej masy.
4. Przełóż masę do naczynia do pieczenia i włóż na 35 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Smacznego!

piątek, 28 października 2011

Niskokaloryczne danie z cukinią, fasolą i pomidorami

Przepis na zdrowy i niskokaloryczny posiłek

Składniki:
1 puszka białej fasoli
3 duże pomidory
2 szklanki cienko krojonej cukinii
sól i pieprz do smaku

Liczba porcji: 8

Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój pomidory. Przełóż do miski i ugnieć widelcem.
2. Ugniecione pomidory przełóż do garnka i dorzuć cukinię i fasolę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut do momentu, gdy cukinia stanie się miękka.

Smacznego!

sobota, 22 października 2011

Zdrowe paluszki z cukinii

Przepis na zdrowe chrupiące paluszki z cukinii

Składniki:
3 średnie cukinie
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki kruszonych migdałów
1/4 szklanki tartego sera parmezan
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki masła lub margaryny

Liczba porcji: 6

Sposób przygotowania:
1. Obierz cukinię i pokrój ją w poprzek na 4 części. Następnie każdą część pokrój w paski, formując paluszki.
2. Wymieszaj ze sobą otręby, migdały, ser i sól.
3. W małym rondlu rozpuść masło. Maczaj w nim paluszki, a następnie obtaczaj we wcześniej przygotowanej panierce.
4. Ułóż paluszki na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Piecz przez 12 minut.

Smacznego!

czwartek, 20 października 2011

Dip z grillowanej cukinii i białej fasoli

Przepis na dip z grillowanej cukinii i białe fasoli

Składniki:
1 średnia cukinia, cienko krojona
2 szklanki gotowanej białej fasoli
2 łyżki siekanej świeżej pietruszki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Grilluj plastry cukinii przez 5 minut, do czasu gdy staną się miękkie.
2. Wrzuć cukinię do blendera razem z fasolą, pietruszkę, sok z cytryn, czosnek, olej i przyprawy. Miksuj do uzyskania jednolitej kremowej masy.
3. Przełóż sos do miseczki. Najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego!

środa, 19 października 2011

Warzywa z grilla po włosku

Przepis na warzywa grillowane po włosku

Składniki:
2 łyżki tartego sera parmezan
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół włoskich
2 średnie cukinie
2 małe dynie
2 czerwone papryki

Sposób przygotowania:
1. Pokrój warzywa w podłużne plastry.
2. Wymieszaj ze sobą ser, oliwę i zioła. Nałóż je na pokrojone warzywa.
3. Ułóż wszystko na tackach do pieczenia i umieść na grillu. Piecz przez 10 do 15 minut.

Smacznego!